Co warto wiedzieć o witaminach?

Co warto wiedzieć o witaminach?

Wiesz jakie witaminy znajdują się w poszczególnych pokarmach? Wiedziałeś, że witamina D3 nie jest produkowana przez organizm ludzki, gdy nie ma słońca? Skąd czerpać witaminy i na co zwrócić uwagę, bilansując swoją dietę w czasie, gdy pogoda nie dopisuje? Odpowiadamy!

Podniesienie odporności organizmu – witaminy

Podczas jesienno-zimowego okresu odporność człowieka wystawiona jest na ciężką próbę. Gwałtowne zmiany temperatur, mróz, śnieg i deszcz sprzyjają łapaniu infekcji i chorób. Powinno się wtedy zadbać o odpowiednią dietę.

Mowa tu oczywiście o owocach i warzywach sezonowych, które mają jesienią i zimą bardziej przystępną cenę, ale także zawierają dużo minerałów i witamin, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie zaniedbuj też pełnoziarnistego pieczywa i makaronów – one również są pełne makroskładników, które działają korzystnie na organizm człowieka.

Jakie witaminy warto brać, gdy jest łatwiej o infekcje?

Jesienią i zimą, czyli w okresie, w którym łatwiej o przeziębienia, warto zwrócić uwagę na witaminę D, E, B oraz witamina C. Oprócz tego przyjmuj regularnie produkty, które zawierają dużo żelaza, magnezu i cynku. Witaminę D3 znajdziesz w nabiale, wątróbce, jajkach, karpiu i śledziach. Jeśli nie mamy możliwości syntezy skórnej witaminy D3 (efektywna jest głównie w okresie od maja do września, tylko podczas słonecznych dni), warto dostarczać do organizmu witaminę w porcji 800-2000 IU w postaci suplementów. Jest to bezpieczna, ogólnie zalecana porcja witaminy słońca.

Witamina E jest łatwa do pozyskania z oleju rzepakowego i słonecznikowego, awokado, orzechów oraz pestek słonecznika. Jej regularne przyjmowanie sprzyja poprawie kondycji cery oraz wspomaga organizm w walce z infekcjami. Dbaj więc o spożywanie tych produktów!

Witaminę B z kolei znajdziesz w morelach, produktach pełnoziarnistych oraz w fasoli. Witaminy z grupy B pomagają zwalczać zmęczenie oraz wzmacniają układ immunologiczny. NIe rezygnuj z makaronów i pieczywa pełnoziarnistego!

O witaminie C na pewno słyszałeś. W okresie jesienno-zimowym najprościej ją przyswoić z cytrusów, kiwi, szpinaku czy z czerwonej papryki. Zadbaj o magnez, który znajdziesz w orzechach i płatkach owsianych, a także nie zapominaj o cynku, którego dużo jest w rybach i makaronie pełnoziarnistym.

A co z suplementami? Czy trzeba je brać?

Zależy od Twoich wyników badań i od tego, co powie lekarz, jednak jeżeli chcesz wspomóc swoją dietę suplementami, to pamiętaj o odpowiednim dobraniu preparatów. Pamiętaj aby przyjmować suplementy, które wykazują najwyższą jakość i czystość. 

Przyjmuj preparaty z posiłkiem, dokładnie czytaj składy i pamiętaj, że witaminy jednak najlepiej przyswajalne są z pokarmów. Właśnie dlatego należy zadbać o zróżnicowaną i bogatą w minerały dietę. Zadbaj o podaż witaminy B12 i ogólnie kompleksu witamin z grupy B. Nie zapomnij również o witaminie D3 i C, a także o magnezie. Dzięki temu możesz znacznie obniżyć ryzyko złapania infekcji.