Zdrowe żywienie z medycyną naturalną

Zdrowe żywienie z medycyną naturalną

Jeśli chodzi o dostępne obecnie na rynku sklepy ekologiczne mogą nam zaoferować wiele ciekawych produktów, które mogą sprawić, że możliwe stanie się zdrowe żywienie. Oczywiście wśród tych różnych propozycji, na które trzeba zwracać uwagę będzie między innymi zestaw naturalnych składników żywieniowych, czerpanych bardzo często z medycyny naturalnej różnych kultur. Wśród tych różnych produktów znajduje się popularna ashwagandha, która zyskuje sobie zwolenników również wśród mieszkańców naszego kraju.

Stosowanie ashwagandhy w medycynie naturalnej

Trzeba podkreślić, że ashwagandha to składnik, który od wieków stosowny był w medycynie ajurwedyjskiej. Roślina, a dokładniej jej korzeń ceniono już przed wiekami przede wszystkim z tego względu, że radziła sobie doskonale między innymi ze schorzeniami układu oddechowego jak zapalenie oskrzeli, zapalenie płuc czy gruźlica. Stosowano go również jako sposób na walkę z zaburzeniami snu, zaburzeniem cyklu miesiączkowego czy czkawki przewlekłej.

Dlaczego roślina jest tak cenna?

Należy podkreślić, że niezwykłe działanie jakim charakteryzuje się ashwagandha wynika z tego, że mamy wyjątkowe związki znajdujące się w tej roślinie. Zielona jej część zawiera witanolidy, wykazują silne działanie antybakteryjne i antynowotworowe. W korzeniu rośliny znajdują się składniki, które wpływają na budowę lepszej odporności organizmu. Osoby, które sięgają po tą roślinę zauważają, że mogą czuć się lepiej, poprawia się ich samopoczucie, a w dłuższej perspektywie zauważają również, że ich organizm ma lepszą odporność, łatwiej unikać im chorób.